Детската болница Света Анастасия ще е едно здравно бижу, което ще

...
Детската болница Света Анастасия ще е едно здравно бижу, което ще
Коментари Харесай

Д-р Диян Господинов между пациентите и политиката

Детската болница " Света Анастасия " ще е едно здравно украшение, което ще направи Бургас водещ център за детско здраве в страната

Д-р Диян Господинов е първи мандат общински консултант в Общински съвет Бургас от групата на ГЕРБ. Той е кардиолог в МБАЛ „ Бургасмед “, шеф на Интензивен кардиологичен бранш. Професионалните му ползи са ориентирани в региона на ехокардиографията и превантивната кардиология.

От 2022 година доктор Господинов е постоянен докторант с тематика на дисертационния труд, ориентиран към сърдечната непълнота. Автор и съавтор е на няколко изявления в интернационалните списания. Преподава на студенти по медицина в Стара Загора.

Той е член на Български лекарски съюз, на Дружество на кардиолозите в България, на Съюза на учените, а също и на Европейската асоциация за сърдечен темп и на Европейското сдружение по кардиология. Освен това е член на Българска асоциация по сърдечносъдова образна диагностика. Д-р Господинов е и заместник-председател на младежка секция към РЛК- Бургас и изпълнителен шеф на  Сдружение „ Младите лекари “.

- Д-р Господинов, в политиката сте от няколко месеца, къде се чувствате по-комфортно в лекарския кабинет, или в заседателната зала на Общински съвет Бургас?

-Въпреки че работя интензивна кардиология, която е обвързвана най-вече с заболели в тежко общо положение и има огромно натоварване, към момента се усещам по-комфортно в лекарския кабинет. Все отново към този момент близо 10 години работя тъкмо това и то се е трансформирало в всекидневие за мен.

Все по на място се усещам и в Общинския съвет. Благодарен съм на цялата група общински съветници от ГЕРБ, които ми оказват помощ да се аклиматизирам по-бързо. Щастлив съм, че и на това занятие, в случай че си вършиш добре работата, можеш да помагаш на хората, а въпреки всичко това е най-важно.

- Вие сте общинският консултант, който взе участие в най-вече комисии в Общински съвет Бургас, къде съгласно Вас сте най-полезен и каква равносметка можете да извършите досега?

-В здравната и в обществената комисия, несъмнено. На втората съм ръководител, а тя е една от най-тежките и най-често събиращи се комисии, по тази причина мисля, че там съм най-полезен. В нея имам безрезервната поддръжка на моите сътрудници от ГЕРБ – доктор Лидия Стефанова и Ясен Проданов. Но и с сътрудниците от останалите партии работим в синхрон. Дори неотдавна се обединихме и направихме общо подаяние на един от пенсионерските клубове в града.

-С какво тъкмо допринесохте за работата на обществената комисия?

-Едно от първите неща, които направих, е да предложа на сътрудниците да увеличим с 30% средствата, които се отпускат по Правилник за еднократно финансово стимулиране на родители за поощряване на раждаемостта и подкрепяне на развъждането на деца. Решението беше признато единомислещо и по този начин родителите на всяко новородено бебе могат да получат еднократна помощ. Програмата е с бюджет 450 000 хиляди лв. на година. Само за 4 месеца сме отпуснали помощ за 326 бебета на обща стойност близо 146 300 лева Условията са налични на уеб страницата на Община Бургас.

В пълномощия на комисията е отпущането и на помощи за решение на жизненоважни обществени потребности на физически лица, както и обвързваните с тях здравни проблеми. Комисията не беше заседавала от август по тази точка. На последното ѝ съвещание с сътрудниците разгледахме документите на над 140 души, някои от тях с доста тежки ориси, и одобрихме 109, за които са обезпечени общо над 70 000 лева

-Вижда се, че свършеното досега не е малко, само че какво още следва? Какви цели сте си сложили?

-Бъдещите ми проекти са да подарявам здраве на пациентите си, преди всичко, и несъмнено да бъда потребен на бургазлии. Още в своята предизборна акция си обрисувах едни много амбициозни 10 точки, по които да работя като собствен най-малко за идващите 4 години. Радвам се, че планът за детската болница започва и напълно скоро ще имаме едно здравно украшение, което ще направи Бургас водещ център за детско здраве в страната. Щастлив съм да кажа, че роботизираната система с изкуствен интелект, по този начин нужна за рехабилитацията на деца и възрастни със болести на опорно-двигателната система, ще бъде част от здравното съоръжение в детската болница. Продължаваме и надграждаме безплатните профилактични прегледи с моите сътрудници. През миналата година над 5000 наши съграждани получиха безвъзмездна здравна грижа.

С господин Михаил Ненов – зам.-кмет по образованието, опазването на здравето и обществените действия, с Община Бургас, със съюза на парамедиците, БЧК, студенти по медицина и студентски съвет към Университет „ Проф. доктор Асен Златаров “ работим взаимно по създаване на Общинска стратегия за образование на медицинския личен състав и на бургаските възпитаници от 4-ти и 10-ти клас за оказване на Първа  здравна помощ. Тази стратегия ще бъде по модел, който е интегриран към този момент в редица европейски страни и дава страхотни резултати. Бургас още веднъж ще е първи в страната.
 Д-р Диян Господинов с сътрудниците си от Общински съвет Бургас Ясен Проданов и доктор Лидия Стефанова
Радвам се, че съумях да допринеса и за стартирането на системата за телемедицина в ДКЦ 1. Идея на доктор Пишев, която дружно с господин Ненов подкрепихме и реализирахме.

По моя концепция и благодарение на сътрудника Ясен Проданов обиколихме всички здравни служби на територията на община Бургас и участвахме в създаването на общинската стратегия за главен ремонт на този вид здравни заведения. Успях да осигуря персонален доктор в някои обитаеми места, където нямаше подобен. Предстоят ми още срещи в някои от селата, където този проблем съществува.

Продължавам да работя и за скейт парка в к-с „ Меден Рудник “. А защото сме обществена комисия, с изключение на за новородените, мислим и за нашите родители и баби, още този месец с сътрудниците организираме среща с ръководителите на всички пенсионерски клубове. Заедно със зам.-кмета Ненов, с Михаил Хаджиянев – ръководителят на Общински съвет, и с Яна Вълчева, ще отидем, с цел да чуем техните питания, стремежи, препоръки и рекомендации и да се обединим към тези, които са предпочитани за тях.

-Срещате се с доста хора в Бургас и в дребните обитаемоте места, какво Ви споделят те, кои са проблемите, които най-често ви слагат?

 - В над 200 български села не живее никой. Обезлюдяването, подбудено от демографската злополука, в която се намираме, неприятната инфраструктура, безработицата, неналичието на медицински експерти и аптеки са проблем в множеството дребни обитаеми места. Смея да кажа, че това не е проблем на една или две общини, а е народен. Смятам, че Община Бургас с работата си до момента, а и със смелите планове, които господин Николов си е сложил да осъществя до края на мандата си, демонстрира воля и предпочитание да се оправи с тези проблеми.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР